kapcsolat

Tarján Veronika
Művészeti vezető

Mobil: +36 20 593 48 02 
E-mail: aproszinhaz@gmail.com
Web: www.aproszinhaz.hu



Te mit tennél?...

2014.02.08. 18:13 aprószínház

Új foglalkozásunk a Kacifántban!

Már biztosan olvastatok új drámafoglalkozásunkról, ami a Te mit tennél? címre hallgat. Szerettünk volna egy kis összefoglalót, mi is történt eddigi. De előtte, miről is szól ez a játék:

IMG 7951a

Fotó: Mayer András

Dramatikus játék 2x60 percben, ahol egy mese kapcsán ismerhetik meg a gyerekek a hazugság, félelem, biztonság, bizalom fogalmait.

A foglalkozás az Apró Színház, a Piros Kakaó és a Kacifánt Játszóház közösen létrehozott programja.

Biztos minden szülő elmerengett már azon, hogy egy idegennel való találkozás esetén gyermeke hogyan reagálna: hiszékeny lenne, félénk, túlságosan bátor vagy esetleg agresszív?

A bölcsödés, óvodás korosztálynál dramatikus játékot játszunk. A gyerekek aktív résztvevői lehetnek a közös mesénknek, színházi játékaink fontos kérdéseket feszegetnek: Vajon aki szép az jó is? És aki először rémisztő számunkra, attól kell félnünk? Remek érzés, amikor a gyerekek, akik még sosem látták egymást egy rövid játék után önfeledten tudnak együtt működni. Neked mi lesz a zöldség neved? És már indul is a nevetés. 

A kisiskolásoknak egy komolyabb mesével készültünk, ahol egy főhős nézőpontából találkozhatnak a félelemmel. A jeges Lappföldön játszódik történetünk, ahol barátunk nem tud ellenállni a kísértésnek és elszakad tőlün. A nyomára kell lelni és az út során bizony fontos kérdésekkel kerülünk szembe, amik már saját magunkról szólnak. A sztállók és a giddeges asszony is segítségünkre lesznek, és amíg mi Gerdával utazunk, Ilka a tél asszonyával játszik egy furcsa szemüvegben.

A nagyobbakra is gondoltunk ám: szakértői dráma, melyben egy bűntényt nyomoznak ki a diákok. A cselekmény középpontjában egy bűnügy szerepel és ennek a bűnügynek a mellékszálaként jelenik meg az általunk feldolgozásra szánt téma, melynek célja, hogy eltávolítsuk a gyerekektől a konkrét problémát. A nyomozó játék segítségével a gyerekek bepillanthatnak több ember életébe, és a történet felfejtése alatt megismerhetnek több nézőpontot, indítékot, emberi sorsot. Az általuk megformált nyomozó szerep lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy a játék során szerzett tapasztalatokat használni tudják a mindennapokban is.

IMG 7967a

És bizony itt a lényeg: a dráma lehetőséget ad számunkra, hogy különféle konfliktus helyzeteket éljünk át a mesén keresztül. A gyermek ütköztetve van konfliktusokkal és döntési helyzetbe kerül, de egy biztosnágos távolból mérlegelhet és cselekedhet. A szerep eltávolítja őt a konkrét eseménytől, viszont az így megélt tapasztalatot teljességében éli meg, és a való világban is tudja ezeket majd hasznosítani.

Folyamatosan tartunk foglalkozásokat a Kacifánt Játszóházban, az időpontokról itt olvashatsz.

IMG 0130

És egy kis képi ízelítő. De hogy mit is láttok: 

Játékok kicsikkel, nagyokkal, szülőkkel, mert fontosnak tartjuk, főleg a kisebb korosztálynál a családban történő játékot; rajzok, melyek a első foglalkozás után készültek a gyerkőcök által. A legfélelmetesebb és a legjobb pillanatokat örökítették meg.

Ez úton is köszönjük a képekhez a hozzájárulást.

És a gyönyörű rajzok:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aproszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr55804955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása